Rzepak

Jeżdżąc po polskich drogach dostrzec można ogromne pola obrośnięte przez piękne żółte rośliny. Widok ten nierzadko zapiera dech w piersiach i mało kto zdaje sobie sprawę, że nie dostarczają one jedynie doznań estetycznych, ale jest to roślina uprawiana przez rolników w ściśle sprecyzowanym celu.

Przypuszcza się, że rzepak, bo o nim mowa, jako roślina jednoroczna jest krzyżówką kapusty i rzepiku. Już w XVI wieku ludzkość poznała się na jego walorach smakowych, jak i na szerokim zakresie jego wykorzystania jako roślina oleista i pastewna. Od 1909 roku systematycznie rosła powierzchnia jego upraw do czego w dużym stopniu przyczyniło się wdrożenie środków chemicznych, których celem była walka z największym wrogiem rzepaku – słodyszkiem. Duży wpływ na ten fakt miały również badania prowadzone w celu poszukiwania nowych odmian tej rośliny, bardziej odpornych na zmiany klimatyczne oraz szkodniki. Mimo tego, że na świecie bardziej popularny jest rzepak jary, w Polsce w znacznym stopniu przeważa jego ozima odmiana, której głównym atutem jest lepsze plonowanie.

Najodpowiedniejsze gleby dla rzepaku, to gleby żyzne, bogate w składniki pokarmowe, głębokie, a co najważniejsze o PH bliskim 6-7. Te wymagania świetnie spełniają gleby próchnicze, piaszczysto-gliniaste oraz gliniasto-piaszczyste. Należy unikać podłoża piaszczystego, o kwaśnym odczynie i terenów podmokłych, ponieważ na nich roślina najzwyczajniej w świecie nie wzejdzie. W roli przedplonów najlepiej sprawdzają się lucerna, wczesne odmiany ziemniaków oraz grochu, a także koniczyna czerwona. Na rzepak dobrze wpływa duża zawartość wapnia i magnezu w glebie, dlatego dobrze pod przedplon zastosować wapno magnezowe w postaci np. mączki dolomitowej.

Dobrze przeprowadzony siew w ogromnym stopniu wpływa na powodzenie uprawy rzepaku. Do tej czynności preferowane są nasiona kwalifikowane, odpowiednio zaprawione (powoduje to ochronę młodej rośliny przed chorobami i szkodnikami), a także wpuszczone do ziemi w odpowiednim czasie. Bardzo silny wpływ na rzepak mają nawozy. Z uwagi na fakt, że ma on ogromne wymagania pokarmowe, jakakolwiek uprawa nie może obejść się bez odpowiednich środków. Przy sprzyjających warunkach (żyzna gleba, odpowiedni przedplon) wystarczą jedynie nawozy mineralne. Duże znaczenie na późniejszą zawartość tłuszczu w nasionach rzepaku ma potas, który zwiększa jego ilość, podnosząc tym, samym jego walory rośliny oleistej. W zależności od rejonu Polski, siew rzepaku odbywa się od 5 do 20 sierpnia każdego roku, natomiast zbiór prawidłowo uformowanych roślin odbywa się do końca czerwca.

Zainteresowany kontraktacją rrepaku? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej