„Tak dużo jak to konieczne, tak mało jak to możliwe”
Wydaje się banalne, ale warto przypomnieć kilka utartych sloganów na temat nawożenia azotowego wiosną.
Celem nawożenia jest osiągnięcie wyższych i jakościowo lepszych plonów, poprzez dostarczenie roślinom składników pokarmowych w odpowiednich ilościach, terminach i we właściwej formie nawozu oraz utrzymanie lub poprawa żyzności gleby. Podsumowując, ekologicznym i ekonomicznym uzasadnieniem nawożenia jest przestrzeganie zasady: „tak dużo jak to konieczne, tak mało jak to możliwe”. Nawozić powinno się tymi składnikami, których w glebie brakuje. Stąd tez niecelowe jest zwiększanie nawożenia bez wiedzy o zasobności gleby w przyswajalne składniki. Dlatego istotnym czynnikiem przygotowującym nawożenie jest analiza gleby, co 4-5 lat, ponieważ nawożenie jest korektą –uzupełnieniem braków składników pokarmowych w glebie.
Chcielibyśmy, aby oferowane przez nas nawozy azotowe i kilka oczywistych informacji na ich temat, ułatwiły zbilansowane i „celowe” nawożenie. Zgodnie z oczekiwaniami naszych wymagających klientów chcielibyśmy stworzyć krótki przewodnik po zasadach współczesnego i efektywnego nawożenia, zgodnego z otaczającego nas przyrodą oraz oczekiwaniami Rolników-naszych klientów.
Saletra amonowa – łączy w sobie cechy formy saletrzanej ( pogłównej) i amonowej ( przedsiewnej). Jest najbardziej uniwersalną formą nawozów azotowych. Zalecana do stosowania w tych fazach wegetacji, w których następuje intensywny wzrost roślin. I tak na przykład na 1 tonę ziarna jakościowego pszenicy ozimej nalży zabezpieczyć 30 kg azotu. Azot najlepiej stosować w 3 dawkach ( w zbożach ) :
- Pierwsza dawka z chwila ruszenia wegetacji; od 30 kg N/ha, gdy zboże jest bardzo gęsto posiane do 70 kg N/ha na osłabionych plantacjach. Jest to dawka na dokrzewienie plantacji. Zastosowanie przed 15 marca.
- Druga dawka na początku strzelania w źdźbło; 40-60 kg N/ha azotu na słabych plantacjach wcześniej – 10 kwietnia, przeciętnie koło 20 kwietnia , a na zbyt zagęszczone łany nawet przed 1 maja. Tutaj bezpieczniej zastosować większą dawkę, szczególnie w przypadku niedoborów wody.
- Trzecia dawka przed kłoszeniem (od ukazania się ostatniego liścia do fazy przed otwarciem pochwy liściowej) po 10 kg N na każdą 1 t przewidywanego plonu ziarna, to jest 50 – 70 kg N/ha. Z reguły jest to okres około 15 maja. Skuteczność dawki zależy od wilgoci w glebie.
Azot uważany jest za czynnik limitujący wzrost roślin, azotany natomiast odpowiadają za zanieczyszczenia zarówno wód powierzchniowych i gruntowych. Azot w formie dostępnej dla roślin nie jest związany przez cząstki gleby, często ulega wymywaniu przez wodę glebową. Dlatego bardzo ważne jest gospodarowanie tym składnikiem w celu ograniczenia strat finansowych rolnika jak i ochrony środowiska. Aby składniki pokarmowe mogły zostać pobrane przez rośliny musi nastąpić mineralizacja organicznej substancji glebowej. Mineralizacja zachodzi, gdy jest ciepło, wilgotno i mikroorganizmy mają dostęp do tlenu. Taka sytuacja występuje zazwyczaj wiosną i jesienią. Mineralizacja wiosenna zbiega się z ruszeniem wegetacji roślin ozimych i początkiem wzrostu roślin jarych, wtedy zapotrzebowanie na składniki pokarmowe jest duże.