Azot jest jednym z niezbędnych pierwiastków dla roślin, zaraz obok fosforu i potasu. Niestety jego zawartość w naszych glebach często nie jest wystarczająca. W związku z tym konieczne jest nawożenie. Odpowiednio dopasowany nawóz wpływa pozytywnie na wydajność upraw i poprawia jakość plonów. Rynek oferuje mnóstwo nawozów azotowych. Rolnicy często wybierają saletrę amonową. Czym ona właściwie jest i jak długo utrzymuje swoje działanie? Odpowiadamy na te pytania w poniższym artykule.
Co to jest saletra amonowa?
Saletra amonowa, znana też jako azotan amonu lub azot amonowy, jest solą kwasu azotowego oraz amoniaku. Powstaje w wyniku zobojętniania kwasu azotowego amoniakiem. Nawóz ten przyjmuje zwykle postać jasnych, niewielkich, białych lub kremowych granulek. Są one zabezpieczone przed zbrylaniem specjalną powłoką. Tego rodzaju nawozy azotowe są uniwersalne – sprawdzają się na różnych rodzajach gleby. Głównie są stosowane pod rośliny uprawne, choć można wykorzystać je też do nawożenia roślin ozdobnych.
Czym wyróżnia się saletra amonowa?
Saletra amonowa to nawóz uniwersalny, rozpuszczalny w wodzie. W składzie produktu możemy znaleźć dwie formy azotu:
- w formie amonowej (17% azotu amonowego NH4),
- w postaci azotanowej (17% azotu azotanowego NO3).
Forma azotanowa odpowiada za skuteczne i szybkie dostarczenie azotu do roślin. Natomiast azot w formie amonowej przenika do gleby i uwalnia się w dłuższym czasie. Dzięki temu można osiągnąć optymalne efekty nawożenia poprzez równomierne dostarczanie roślinom azotu przez długi okres. Ciekawą właściwością saletry amonowej jest to, że może obniżyć odczyn gleby, co sprawia, że stosuje się ją np. do jej odkwaszania.
Zastosowanie saletry amonowej – co warto wiedzieć?
Azot to niezbędny dla roślin makroelement, który wchodzi w skład białek, kwasów nukleinowych, witamin czy chlorofilu, a także wpływa na przyswajalność innych składników, w tym fosforu i potasu. Saletra amonowa jest doskonałym źródłem tego pierwiastka i wpływa na prawidłowy rozwój roślin. Ze względu na to, że jest uniwersalnym nawozem, ma naprawdę szerokie zastosowanie. Produkt może być wykorzystany do nawożenia:
- zbóż,
- krzewów,
- warzyw,
- owoców,
- roślin kwitnących.
Nawóz azotowy znakomicie pobudza wzrost roślin. Warto też podkreślić, że warzywa, które są nawożone saletrą amonową, zawierają więcej cukrów i białek, co ma szczególne znaczenie przy uprawie na skalę przemysłową. Oprócz tego nawóz ten wpływa też na prawidłową budowę tkanek roślin. Umożliwia też przedłużenie okresu wegetacji. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nawożenie musi być zrównoważone. Nadmiar preparatu może utrudnić roślinom pobieranie pozostałych składników odżywczych.
Kiedy można stosować saletrę amonową?
Aby nawożenie były efektywne, należy rozprowadzać saletrę zgodnie z obowiązującymi zaleceniami. Nawóz można stosować od wczesnej wiosny do późnego lata. Najlepiej zrezygnować z nawożenia zimą – produkt może obniżać mrozoodporność roślin i ich wytrzymałość na niekorzystne warunki atmosferyczne. Nawóz stosuje się zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie. Saletra amonowa wydłuża okres wegetacji roślin, a także przyczynia się do wzrostu ich masy nadziemnej. Zastosowana wczesną wiosną sprawi, że Twoje rośliny szybciej zregenerują się po mroźnej zimie. Nawóz najlepiej aplikować tuż przed deszczem lub bezpośrednio po nim. Dzięki temu granulki rozpuszczą się i zapewnią odpowiednią przyswajalność roślinom.
Stosowanie saletry amonowej – o tym musisz pamiętać
Jeżeli chcesz osiągnąć optymalne rezultaty nawożenia, musisz wiedzieć, jak dawkować saletrę. Otóż dawkowanie saletry amonowej zależy m.in. od rodzaju gleby oraz rodzaju rośliny i fazy jej rozwoju. Aby wyliczyć odpowiednią dawkę, należy przede wszystkim wykonać analizę gleby. Dzięki temu można określić, jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze mają rośliny. Wiedza ta pozwala precyzyjnie dostosować dawkę nawozu.
Dlaczego przeliczenie dokładnej dawki nawozu jest tak ważne? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Zbyt wysoka porcja nawozów azotowych przyczynia się do obniżenia jakości plonu. Nadmierne nawożenie może spowodować zasolenie gleby, w efekcie czego roślinom jest trudniej pobrać składniki odżywcze.
Jak wspomnieliśmy wyżej, saletrę można stosować przedsiewnie. Warto jednak pamiętać o tym, by podczas nawożenia kierować się kilkoma prostymi zasadami. Przede wszystkim czas do wysiewu roślin nie powinien być zbyt długi – wówczas istnieje możliwość wypłukania części azotanowej. Nawóz aplikowany na glebę o odczynie obojętnym lub zasadowym powinien być dodatkowo przykryty warstwą ziemi. Dzięki temu można uniknąć strat postaci amonowej.
Jeśli chodzi o gleby kwaśne lub lekko kwaśne, to nie trzeba przejmować się stratami azotowymi. Właśnie dlatego w takich warunkach można stosować saletrę amonową zarówno pogłównie, jak i przedsiewnie.
Jak długo działa saletra amonowa?
Saletra amonowa jest często wybieranym nawozem nie tylko ze względu na jej uniwersalność, ale także z uwagi na jej działanie. Produkt należy do grona długodziałających nawozów. To zasługa składu preparatu. Receptura zawiera azot w dwóch postaciach w formie azotanowej i amonowej. W postaci azotanowej działa niemal natychmiast. Z kolei forma amonowa zasila uprawy powoli, przez dłuższy czas.
Warto też pamiętać o konieczności przestrzegania zaleceń producenta odnośnie do dawkowania nawozu. Zbyt intensywne zasilanie może spowodować nawet deformację roślin, wzrost nieprawidłowo wyglądających liści, a także obniżenie odporności na choroby i szkodniki.
Jak należy dawkować saletrę amonową? Jak wspomnieliśmy wyżej, precyzyjne określenie dawki saletry jest możliwe po przygotowaniu analizy gleby, biorąc pod uwagę indywidualne wymagania upraw. Warto jednak pamiętać o tym, że saletra amonowa najintensywniej zasila warzywa takie jak m.in. buraki ćwikłowe czy ziemniaki. Warto nawozić nią też krzewy i drzewka owocowe, a także trawniki.
Saletra amonowa – dlaczego warto ją stosować?
Saletra amonowa to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych nawozów azotowych. Nie ma w tym nic dziwnego – wyróżnia się szybkim działaniem oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Stosowanie jej wiąże się z wieloma korzyściami. Produkt ten przede wszystkim wydłuża okres wegetacji. Dzięki temu rośliny mogą dłużej i efektywnej pobierać składniki pokarmowe. Saletra amonowa wspomaga regulację procesów fizjologicznych i pozytywnie wpływa na wzrost masy nadziemnej. Stosowana wiosną zapewnia roślinom szybszą wegetację po zimie. Warto też podkreślić, że nawóz ten zwiększa odporność upraw na choroby i niekorzystne warunki atmosferyczne. Ponadto można ją stosować na glebach o różnym pH.
Podsumowanie
Jak widzisz, nawożenie saletrą amonową jest opłacalne i pozwala osiągnąć optymalne rezultaty zasilania. Aby tak się stało, konieczne jest właściwe odmierzenie dawek nawozu. Zanim zaczniesz dokarmiać swoje uprawy, koniecznie przeanalizuj skład chemiczny gleby. Dzięki temu określisz poziom azotu i dopasujesz porcję do indywidualnych wymagań swoich upraw.
To jednak nie wszystko – duże znaczenie ma też jakość preparatów do zasilania. Jeżeli poszukujesz sprawdzonej i bezpiecznej saletry amonowej, zapoznaj się z ofertą widniejącą na naszej e-platformie. Przygotowaliśmy preparat, którego najwyższą jakość i zgodność z obowiązującymi normami potwierdzają stosowne certyfikaty. Wybierz nawóz azotowy w formie saletry amonowej i zadbaj o jakość swoich upraw i ich stabilny, zdrowy wzrost już dziś!